Szenzációs teljesítményének köszönhetően a DVTK futónője, Tóth Anna részt vehet az atlétikai világbajnokságon

Megosztás

Már az országos bajnokságon is megcsodálhattuk a diósgyőri klub sprinterének csodálatos ezüstérmét, augusztus második felében pedig a budapesti világbajnokságon is láthatjuk, hiszen eddigi teljesítményének köszönhetően kvalifikálta magát. Már a pontos napját is tudhatjuk, mikor látjuk futni Tóth Annát.

Lesz diósgyőri indulója Magyarország legnagyobb sporteseményének augusztusban. A DVTK 19 éves sprintere Tóth Anna világranglistás helyezése alapján kvalifikált a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságra 100 méter gáton. Többszörös országos csúcstartónk a tavaszi részleges combhajlító szakadása után júliusban fantasztikus 12.84-es futásával minden idők harmadik leggyorsabb magyar gátfutója lett, majd Espooban bronzérmet szerzett az U23-as Európa-bajnokságon, amikkel a Road to Budapest ranglistán az alanyi jogon vb indulást érő 39. helyre jött előre és bebiztosította, hogy ott lehet a világ harmadik legnagyobb sporteseményén augusztus 19-27. között Budapesten – tudtuk meg a DVTK klub hivatalos honlapján.

– Leírhatatlanul boldog vagyok, még fel sem fogtam mi történt – nyilatkozta Tóth Anna. – Ez egy olyan dolog, ami nem sok sportolónak adatik meg karrierje során, hogy egy ekkora versenyen hazai közönség előtt szerepelhessen. Már 6 éves korom óta, amióta elkezdtem atletizálni az ilyen pillanatokról álmodtam. Nagyon nehezen kezdődött a szabadtéri idényem a sérülésemmel és már előtte is csak úgy tekintettünk a vb-re az edzőmmel, hogy csak a hab lehet a tortán az U23-as Eb után, ami most a legmerészebb álmaim után valósággá vált. Nagyon motiváltnak érzem magam a vb előtt, ahol a legnagyobb büszkeséggel és motivációval szeretném képviselni a DVTK-t és Magyarországot.

Közel sem ideálisan indult piros-fehér atlétánk szabadtéri szezonja, aki a tavaszi felkészülés során részleges combhajlító szakadást szenvedett és hat hetet ki kellett hagynia a felkészülés utolsó és a versenyszezon első időszakából.

Tóth Anna ezt követően június végén 100 gáton U23-as magyar bajnoki címet ünnepelhetett Győrben, majd következhetett a felnőtt országos bajnokság a Nemzeti Atlétikai Központban. A világbajnokság főpróbáján Tigyi József tanítványa mindenkit sokkolt 12.84-es hatalmas egyéni csúcsával, amivel Kozák Luca mögött ezüstérmet szerzett és minden idők harmadik leggyorsabb magyar gátfutójává lépett elő, egyben átadva a múltnak a debreceniek kiválóságának U23-as országos csúcsát is. Az álomszerűen sikerült hazai szereplést Finnországban újabb világversenyen szerzett érem követte. Az U23-as Európa-bajnokságon atlétánk kétszer is 13 másodpercen belül futott és a fináléban 12.97-es idővel bronzérmet nyert. Fiatal tehetségünk az intenzív 10 napos versenydömpinget Székesfehérváron a Gold Tour szintű Gyulai István Memoriálon zárta 13.11-el a nyolcadik helyen, ami szintén sok világranglistás pontot jelentett és bekerült a legjobb öt eredménye közé.

A Road to Budapest 2023-as kvalifikációs világranglista augusztus elsejével zárult le, ahol Tóth Anna a világbajnokságra nevezett atléták mezőnyében az indulást érő 39. helyen végzett, így augusztus 19-27. között ott lehet a világ harmadik legnagyobb sporteseményén Budapesten. Diósgyőri sportolónknak a Nemzeti Atlétikai Központban augusztus 22-én, kedden 18:40-től szurkolhatunk majd a 100 méteres női gátfutás előfutamaiban.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek